BLSZSZK Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium


-???-

Gazdálkodj okosan - a hulladékkal (nyári tábor)

Innováció

NÓGRÁDKOMP – TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0189


GAZDÁLKODJ OKOSAN – A HULLADÉKKAL!
NYÁRI TÁBOR

A pályázati program keretében, az önálló innováció (hulladékgazdálkodás) jegyében a BLSZSZK Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium és külső partnerei nyári tábort szerveznek a szakközépiskolai tanulók számára.

A tábor időpontja: 2010. július 12 – 16.
Szervezők:
Dömötör Győzőné
Maruzs Orsolya
Matuszkáné Földi Klára
Soósné Lehoczki Beáta

Külső partnerek:
Bátonyterenyei BÁVÜ Nonprofit KFT. (3070 Bátonyterenye, Kossuth út 2.)
Városi Közművelődési Központ és Könyvtár (3070 Bátonyterenye, Molnár Sándor út 1-3.)




A tábor ingyenes, de enni- és innivalóról mindenki maga gondoskodik.

PROGRAMTERVEZET


2010. július 12. hétfő (BÁVÜ – szervezés)
Gyülekező: 8.45 (az iskola előtt).
9.00 – Műhelymunka a BÁVÜ épületében és szervezésében (előadás a hulladékgazdálkodás törvényi hátteréről, majd a BÁVÜ telephelyének megtekintése)
10.30 – Séta a Bányavárosban, a szelektívhulladék - gyűjtő szigetek megtekintése, ellenőrzése, a látottak alapján hulladéktérkép készítése
12.00 – Kirándulás Gyula – rakodóra, a hulladéktelep megtekintése helyszíni előadással egybekötve
Kísérő tanár: Dömötör Győzőné, Matuszkáné Földi Klára

2010. július 13. kedd
Gyülekező 8.00 (az iskola előtt)
Túra Fenyvespusztára, a Tuzson arborétum megtekintése, majd a látottakhoz kapcsolódó játékos feladatok a helyszínen
Túra- és játékvezető: Maruzs Orsolya, Soósné Lehoczki Beáta

2010. július 14. szerda
Műhelymunka a Városi Közművelődési Központ és Könyvtárban
Gyülekező: 9.00 – a helyszínen
A hülyeség kora (filmvetítés, majd a látottak megbeszélése)
Játékos vetélkedők a hulladékgazdálkodással, -újrahasznosítással kapcsolatban, totók, társasjátékok, vidám programok (a tábor emblémájának, zászlajának, jelmondatának elkészítése, kiáltvány szerkesztése /a természetvédő jogai és kötelességei témában/ stb.
A maconkai víztároló természeti környezetének vizsgálata – túra
Programfelelős: Dömötör Győzőné, Matuszkáné Földi Klára



2010. július 15. csütörtök (a Városi Közművelődési Központ és Könyvtár szervezése)
Gyülekező: 9.00 – az iskola előtt
Kirándulás a Gyürky – Solymossy kastélyhoz, a kiállítás és a park megtekintése helyszíni idegenvezetéssel; a park növény- és állatvilágának megismerése, a kisterenyei városrész hulladékhelyzetének felmérése, hulladéktérkép készítése (Maconka, Kisterenye)
Kísérő tanár: Maruzs Orsolya, Soósné Lehoczki Beáta

2010. július 16. péntek
Gyülekező: 9.00-kor a Városi Közművelődési Központ és Könyvtárban
Programzáró nap, projektmunka készítése (tábori napló, beszámoló, társasjáték, vidám vetélkedő)

Programfelelős: Dömötör Győzőné, Matuszkáné Földi Klára, Maruzs Orsolya, Soósné Lehoczki Beáta

Egy nap a BÁVÜ-nél

A tábor első napjára a BÁVÜ szervezett nekünk programot. Már az is érdekes volt, hogy közülünk többen életünkben először jártunk a cég telephelyén, ahol igen kedvesen fogadtak bennünket.
Elsőként Szerémi Gábor igazgató úr köszöntött bennünket, majd a BÁVÜ környezetvédelmi munkatársa, Szőkéné Hajdú Dia tartott egy lényegre törő, szemléletes bemutatót a hulladék keletkezésével, elhelyezésével kapcsolatban. Megbeszéltük, hogyan csoportosítható a hulladék, miként dolgozható fel és hasznosítható újra, milyen törvényi szabályozások érvényesülnek napjainkban. Szó esett a hulladék káros hatásairól, láttunk negatív példákat a hulladék-lerakásra. Sokat tanulhattunk a veszélyes hulladékról, a hulladékok bomlási idejéről, a szelektívgyűjtő szigetekről, a komposztálásról is, majd pedig a hulladékudvarok kialakítási tervéről hallottak csigázták fel érdeklődésünket.
A bemutató után a hallottakhoz kapcsolódó kérdőíveket, teszteket töltöttünk ki, majd megbeszéltük az adott válaszokat. Ebből is sokat tanultunk.
Az elméleti alapozás után a gyakorlat megismerésével folytattuk a programot.
Szerémi Gábor mellett Boros Ferenc mérnök volt a kísérőnk a nap legnagyobb részében.
Feri bácsi kalauzolt el bennünket egy közeli szelektívgyűjtő szigethez is, ahol azt vizsgáltuk meg, mennyire használja rendeltetésszerűen a lakosság ezeket a szigeteket. Sajnos elkeserítő tapasztalatokat szereztünk a látottak - hallottak alapján.

A nap további része szintén izgalmas volt. Kipróbálhattuk például a kukás autót! Ez még a lányoknak is tetszett, pedig azt se hittük volna, hogy egyáltalán felülnek rá.
Aztán kivittek minket Gyula - rakodóra, ahol megtekintettük a lerakótelepet, megvizsgáltuk, mi történik az ide került hulladékkal, hogyan tömörítik azt a hatalmas gépek, amelyeket már csak a fiúk mertek személyesen letesztelni. Bizony, kapaszkodtunk rendesen, olyan volt, mintha valami holdjárón utaznánk, miközben a szemetet dózeroltuk el.
A kora délutáni órákban a BÁVÜ telephelyét jártuk be, megismerve az ott folyó, igen sokrétű munkát. Betekintést nyerhettünk a műhelyek és irodák világába, a cégnek a város életében folytatott erőteljes jelenlétébe.


Hasznos, érdekes nap volt a résztvevők számára 2010. július 12.
Köszönet a BÁVÜ - nek a programért!


Bátonyterenye, 2010-07-19
Danyikó Gergő 10. A

Kedves Naplóm!

2010. július 14. van, délután. Most értünk vissza a Maconkai – víztározótól, ahol én még soha életemben nem jártam. Jó kis túra volt!
Az iskola elől indultunk a reggeli órákban. Út közben megtekintettük a maconkai templomot is, amely a település legrégebbi, román stílusú temploma.
Aztán elénk tárult a víztározó és környezetének csodálatos látványa, a maga Pazar állat- és növényvilágával!
Körbesétálva a tavat nemcsak annak halállományából kaphattunk ízelítőt, de láttunk gyíkot, vadkacsákat, ragadozó madarakat is. Érdekes volt nézni a vízen tevékenykedő molnárkákat, a zsákmányra vadászó madarakat, de jó volt gyönyörködni a tájban is.
Soósné Lehoczki Beáta tanárnő elmondta, hogy a Maconkai -víztározó 2002 óta Nógrád megye legnagyobb felületű állóvize. Az elmúlt években – uniós pályázatoknak köszönhetően – sokat fejlesztettek rajta, s ma is komoly munkálatokat folytatnak a további bővítés, komfortosabbá, európaibbá tétel érdekében.
A tanárnő beszélt a tó gazdag halállományáról is. Nem is tudtam, hogy 49 ismert halfaj található a vízben, köztük ritkaságok is.
Azt is megtudtuk, hogy a tó számos horgászversenynek ad otthont hazai és nemzetközi tekintetben egyaránt. Leesett az állunk, amikor a kifogott rekordokról hallottunk! 67 kg-os harcsa?! El sem tudom képzelni, hogy az mekkora lehet és hogyan húzható ki a vízből! Vagy a 31 kilós busa, a 20 – 22 kilós pontyok?! Én ekkora halakat még képen sem láttam soha!
Miközben hallgattam az adatokat, arra gondoltam, mégis izgalmas lehet a horgászélet, talán még egy lánynak is.
Miután körbejártuk a víztározót és meghallgattuk a tudnivalókat, letelepedtünk egy öreg fűzfa árnyékában.
Rövid pihenő után társasjátékozni kezdtünk (a tanárok is beszálltak, én például Matuszkáné Földi Klára tanárnő csoportjában voltam), játszottunk Tabuval és Tick…Tack…Bumm-mal, jókat nevetve egymáson és saját magunkon is. Mindkét társas a tábor témájára koncentrálódott, környezetvédelemmel, természettel, tájjal, hulladékkal kapcsolatos szavakat kellett kitalálni, elmagyarázni a Tabuban, és csak ugyanilyen témájú szavakkal lehetett folytatni a játékot a másik társasjátékban is.
Mire elfáradtunk a sok nevetésben és agyalásban (mert, ugye, mindenki nyerni akart), Dömötör Győzőné tanárnő vette elő a totókat, kérdéssorokat, levezetésképpen.

Jó volt ez a nap, több ilyen kellene. Jó éjt, Kedves naplóm, holnap Veled ugyanitt!

Timi
(Nándori Tímea 10. A)


Egy nap a Haldán

A tábor utolsó napján a Haldára kirándultunk.
Szomorúan láttuk, hogy a nemrégiben szépen rendbetett környezetet csúnyán károsította – most szerencsére nem az ember, de – a természet. A sok esőzés miatt a tó közvetlen környezete bizony sűrűn benőtt, a vízpart most kevésbé rendezett.
Miután letelepedtünk és kigyönyörködtük magunkat a szitakötők táncában, megismerkedhettünk a Halda múltjával.
Megtudtuk, hogy a tó kialakulása a bányászathoz köthető. Régen ugyanis a környező bányákból a szenet csillék segítségével szállították a drótkötélpályán a szénosztályozóba, majd innen kiválogatták a meddőkőzeteket, és a csilléken továbbszállították. Az erdőben egy mesterséges dombot hoztak így létre. Ezt a dombot meddőhányónak nevezik. E meddőhányó gátat alkotott annak a Csevice – forrásnak az útja előtt, amely korábban a családok és a Halda – tó vízigényét biztosította. A forrás még megvan, de vize már csak a múlté. Ha nem vigyázunk, az egész tó is hamarosan az idő homályába vész. Kár lenne hagyni, hogy ismét megszűnjön valami szép az ember életében! Annál is inkább, mert a bányászat már nem szennyezi a vizet, így egyre gazdagabb a tó környékének növény- és állatvilága. A természeti környezet szépsége vonzó lehet a látogatók előtt, a táj békéje, varázsa megfogja a kirándulókat.
Mi is találtunk egy kies részt, ahol hozzákezdhettünk a tábor projektjének elkészítéséhez. Gazdálkodj okosan társasjátékot alkottunk hulladék anyagok felhasználásával, az együtt töltött napok szellemében.
A szerencsekártyákat is olyan feliratokkal töltöttük meg, amelyek a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás fontosságára hívják fel a játékosok figyelmét.
A társasjátékon is szerepeltettük a tábor jelszavát: „Tapossa laposra!”

Jó volt ez a néhány nap, gyorsan elszálltak az együtt töltött órák. Jó lenne jövőre is hasonló program, hiszen rájöttünk, mennyi érdekesség van a közvetlen környezetünkben is, mennyi megóvandó, szép dolog, amelyek értékét nem mindig vesszük észre a mindennapi rohanásban!


Bátonyterenye, 2010. 07. 16. Liszka Zsolt 10. A



-???- | -???-